Gör din egen gratis hemsida

 

Blogg

Det går framåt

21 dec 2016

Bloggen här har nästan helt slumrat bort. Andra saker händer i livet och tar upp tid och kraft så ibland infinner sig inte inspirationen.

Nu har jag dock precis hittat information på nätet om att den typ av implantat som jag absolut kommer att satsa på är redan på gång:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/272439.php

Här beskrivs att man kommer att kunna slippa ”external hardware” och endast behöver ”chip” inmonterat i skallbenet. Helt fantastiskt, precis det jag längtar efter och behöver. Nu pratar vi om framsteg. Tänk er själv att kunna leva helt normalt. Inte oroa sig för fukt och svett, Kunna bada obehindrat. Allt detta som jag tycker är jobbigt med hörapparater och än känsligare med nuvarande CI.  Skall ta kontakt med hörselvården redan imorgon!!!!

Beslutsvånda

8 sep 2015

 

Inte så ofta som önskat blir det ett inlägg. Det har nu gått en sommar och vi är på väg in i hösten. Idag fick jag reda på att det finns en preliminär tid för mig och operation under oktober, men , men , men…..

Sen jag skrev senast har jag såklart funderat och funderat, trodde att jag skulle bli hjälpt av att få träffa en person som har fått ett implantat inopererat för tre år sedan.

Tyvärr gav inte detta någon sådan effekt, jag är fortfarande (mycket) tveksam till om detta ger mig någon verklig aha upplevelse och förbättrad hörsel.

Mannen jag träffade hade samma problem idag som jag har i situationer som, samtal i grupp, telefon, bullrig miljö. Däremot hörde han förmodligen bättre än jag i samtal en mot en i tyst miljö, fast det är inte här jag upplever att jag har så stora problem idag. Så summan av det hela är nog att jag hoppar av min plats nu i oktober men vill inte strykas från kön helt.

Min förhoppning har varit och är att jag ska få en förbättring inom alla områden, men det är nog inte möjligt.

Ett annat ”problem” är också att implantatet inte kan kopplas in till min befintliga slinga till mobiltelefonen utan det kommer bli antingen slinga eller med en hörapparat av döma av den information som jag lyckats få.

Jag vill inte avskräcka andra med detta inlägg, men jag tror att jag tillhör de bättre hörande som erbjuds. Nu först blir det snart lite solsemester och paus i grubbleriet

Funderingar om Cochlear implantatet

29 maj 2015

Detta inlägg skrivs eftersom jag hittade följande länk (finns också i min länksamling)

http://www.technologyreview.com/article/526226/invisible-cochlear-implants/

Jag står som ni ev trogna läsare redan vet på väntelista för ett traditionellt implantat i Lund. När jag läste denna artikel fick det mig delvis att tänka om. Den viktigaste frågan för mig är hur pass långt fram i tiden det är innan den metod som länken beskriver är verklighet. Rör det sig om 2-4 år eller 10 -15 år?

Personligen väntar jag gärna några år och blir opererad så att jag helt slipper extra tillbehör som krånglar till vardagen. Tänk bara att kunna leva och höra som ”vanliga människor”, bada, svettas, traska omkring i ett regn utan att hela tiden vara bekymrad för att få problem att hör p.g.a fukt !!!

Om det är några andra hörselskadade som läser detta och som kanske står inför en snar operation, vad tycker ni om detta? Vore det inte värt att vänta lite till? Kommentera gärna detta här i bloggen eller skriv ett mail om detta. Skulle vara intressant att veta ifall det är fler som resonerar som jag.

På tal om bada så hade man hoppats att snart kunna göra det i havet här utanför, men med tanke på väder och temperatur känns det ganska avlägset. Ha en trevlig helg alla.

Knack knack, liket lever

17 apr 2015

Det var väldigt längesedan jag skrev ett inlägg. Jag var faktiskt på väg att lägga ner sidan eftersom min årsprenumeration gick ut. Glädjande nog såg jag att det faktiskt är några som hittar hit varje vecka och kollar, så jag tänkte om och kör på ett år till i alla fall.

Jag ser att det senaste inlägget är från september (hrmm) . Vad har hänt sen dess?

Det har inte blivit någon operation ännu, men troligen blir det av innan sommaren. Fick bara en liten tankeställare då jag tog upp saken med min audionom för någon vecka sedan. Anledningen till att jag backade lite i frågan var att tekniken för att höra i olika miljöer inte är riktigt så utvecklad som med hörapparater, men jag tror inte att det är skäl nog att låta bli en operation.

Min situation har svängt sedan i höstas, plötsligt i oktober fick jag erbjudande om en projektanställning i B2syd. Det var ett roligt uppdrag som slutade så bra som det kunde. Sedan 1/2 är jag anställd på heltid igen jippie J Ta gärna en titt på vår facebooksida…. https://www.facebook.com/b2syd?fref=ts.

Det känns fantastiskt att vid 55 års ålder vara efterfrågad på arbetsmarknaden, en liten klapp på axeln där !!

Jag skall absolut vara mera frekvent i uppdateringar här framöver, härnäst skall jag försöka återge några synpunkter/tankar om hörselproblem med Cochleaimplantat.

Mitt Audiogram

17 sep 2014

Jag hittade ett audiogram bland mina papper. Det är visserligen några år gammalt men min hörsel har inte ändrats speciellt mycket sen dess.

Klicka här för att se mitt audiogram

Här kan man tydligt se att min hörsel (utan hörapparater) ligger tydligt utanför den s.k "Tal-bananen". 

Blir det en operation så blir det intressant att se hur pass stor skillnad det blir. Man kan även se att min förmåga att uppfatta tal, utan hörapparater men vid perfekt volym endast är 16  % på vänster, men drygt 50 % på höger. Även detta borde förbättras med implantatet.

 

Hörselprov avklarat - Check !

7 jul 2014

Har idag besökt Lund för ett hörselprov och information kring den ev operationen. Resultatet blev att jag ligger på gränsen att vara kvalificerad men att läkaren ger sitt OK att gå vidare. Det betyder att nästa steg blir en magnetröntgen för att kolla så att det inte finns några andra defekter ( vilket det säkert gör :-) som kan påverka. Efter det väntar ett balansprov (ser jag inte fram emot...)

Om allt går som tänkt så bör det bli en operation under senhösten.

Jag fick oxå en del annan information om detta. Ingreppet tar c:a 4 timmar och man borrar en kanal för elektroderna (c:a 2mm) och sändardelen fästes i skallbenet bakom örat som man borrar en grop i. Låter kanske inte direkt jättemysigt men som jag ser det så blir förhoppningsvis slutresultatet värt mödan. Har försökt att lyssna på hur man kan uppfatta tal efteråt, lägger länken i länklistan på sidan

Förberedande intervju

3 jul 2014

7/7 där har ni ett datum som jag inte har något problem att minnas, det är nämligen då som jag skall till Lund för förberedande samtal och hörseltest inför implantat operation. Det känns spännande och naturligtvis lite nervöst. Har ägnat en del tid åt att läsa om hur operationen går till. Det tar 2-3 timmar och man kommer att  borra upp ett hål i skallbenet bakom örat för att få plats med implantatets mottagardel ( det finns de som hävdar att jag har hål i huvudet redan :-)).

 

Här ser man en bild på kretskortet i implantatets mottagardel som är ungefär 2 cm bred. Det finns mycket att läsa om detta och bilden här har jag lånat från http://techworld.idg.se/2.2524/1.163262/uppgradera-horseln-med-cochleaimplantat 

Om det kommer att bli operation så är det troligt att min hörsel skulle förbättras så pass mycket så att jag klarar telefonsamtal ganska obehindrat och att lyssna på musik igen. Normalhörande blir jag dock inte så mycket har jag förstått, men känns som min vardag skulle bli enklare och min sociala kompetens bli betydligt bättre, men vi är ju inte där ännu. Ett första svar får jag i alla fall på måndag

 

Mitt möte med "Eugen"

14 jun 2014

Det får kanske bli lite bredare ämnen här i bloggen. Anledningen till det är att det tar ganska mycket tid i anspråk att leta information om detta. Just nu ägnar jag den mesta tiden istället åt att söka jobb, eller bygga upp ett vettigt kontaktnät för detta. Undersökningar visar att 75% av alla jobb tillsätts via kontakter. Nu registrerar jag mig på olika databaser med mitt CV, undersöker hur företag går tillväga då de rekryterar personal och sen kontaktar jag rekryteringskonsulter eller motsvarande. Arbetsförmedlingen verkar inte tillsätta speciellt mycket då det gäller tjänstemän. Jag har gjort ett inskrivningsbesök hos ”Nisse” eller nej han finns ju på Manpower. Motsvarigheten på AF heter ”Eugen” - det sker i bästa fall sen...... ”Eugen” är precis som jag en äldre man men hans yrkeskunskaper verkade lika obefintliga som hans datorkunskap. Klick.......klick......klick....backspace, backspace, backspace. Hastigheten på tangentbordet var säkert upp mot 25-30 nedslag / minut. Det enda han säkert visste, var att han inte skulle handlägga mitt ärende, eftersom jag har möjlighet att nyttja AF Rehab som har bättre resurser för att hjälpa folk med funktionshinder tillbaka till arbetslivet. Hur jag skulle få kontakt med AF Rehab och med vem där visste han dock inte..... Jag får väl ägna en förmiddag åt att googla fram det istället. I övrigt bör jag få en kallelse till Lund och en första undersökning angående implantat inom det snaraste

Implantat del två

6 maj 2014

Jag har börjat intressera mig för Cochlearimplantat den senaste tiden. Anledningen är förstås att min läkare tror att jag skulle vara kvalificerad för att få ett sådant. Det finns 250000 Cochlearimplantat i världen så tekniken är väl beprövad och jag borde kunna få upp till 7ggr bättre hörupplevelse på mitt sämsta öra. Låter nästan overkligt !!

Skulle jag få möjlighet till detta så är det kanske inte länge omöjligt att lyssna på musik, sköta ett oväntat telefonsamtal till fullo, ja det finns såklart en hel massa annat som jag inte kan idag men som jag kanske kan hantera efter det att fått implantat. Jag har lagt med ytterligare länkar i högerkanten om just implantat och hur det fungerar.

Arbetsmarknaden är som väntat ganska kylig, så jag vädjar till er som läser detta och eventuellt har något tips kontakta mig gärna.

Ej hörselrelaterat kanske

13 apr 2014

Jag skrev att min blogg skulle handla om hörselrelaterade saker men nu blir det inte riktigt så  eller jo på ett vis kanske.

Jag blev i veckan uppsagd från arbetet pga arbetsrist. En mycket konstig känsla för mig som aldrig varit arbetslös sedan min första anställning 1979. Nu står man alltså till arbetsmarknadens förfogande som det så fint heter. Hade jag varit fullt hörande o 30 hade jag sett det som ett äventyr men nu är förutsättningarna annorlunda. Hittade lite länkar om hörselskadad på arbetsmarknaden som jag har lagt med i högerkanten. Första steget är att träffa TRR (Trygghetsrådet) som säkerligen kan leda mig vidare, förhoppningsvis blir det första mötet under kommande vecka

Sjukskriven, jobbigt

2 apr 2014

Att vara sjukskriven kan faktiskt vara ganska stressande, man kan faktiskt bli sjuk av det J

Det är mycket man skall bevaka, läkarintyg som skall skickas in, kontakt med Försäkringskassan om utbetalningar, rehabiliteringssamtal, återgångsplan. Läkarbesök och kuratorbesök tillhör också min vardag, pust (ni hör att det är mycket nu…….)

Så är läget just nu, jag är alltså sjukskriven för ”utmattningssyndrom”. Detta har orsakats av min grava hörselskada. Kanske låter konstigt att detta sker nu, då jag varit hörselskadad i snart 23 år, men enligt min läkare så är detta något som byggts upp under lång tid. Då jag tappade hörseln var jag yngre och hade mer ork än nu.

Som hörselskadad kan du aldrig egentligen slappna av under dagarna och ha någon återhämtning, möjligen om du har möjlighet till en ljudfri zon, man att gå med och fika är ingen avslappning, måste koncentrera mig då för att höra vad som sägs.

Den 18:e maj är min sjukskrivning över och har alla samtal med berörda blivit klara är det tänkt att jag kanske skall börja jobba igen i begränsad omfattning. Lite tidigt att säga att detta är hugget i sten men man måste ha en plan.

”Min personliga kontakt” på Försäkringskassan frågade mig vad jag hade för mål, på det svarade jag att målet är att må bra som prio ett.

Jag kan inte säga att jag från ett visst datum skall jobba si eller så mycket, vill känna att jag mår bra först.  Jag är en liten bit på vägen känns det som ändå. 

CI Implantat

26 mar 2014

Har letat en del efter mer info om Cochlea implantat. Min läkare menar att jag skulle vara hjälpt av ett sådant på mitt sämsta öra (det vänstra). Kanske inte att jag skulle höra mer men höra bättre. Med det menar han att jag skulle komma upp i samma ordförståelese på det örat som mitt vänstra (drygt 50 %) . Klart att det skulle vara intressant men från teori till verklighet kan det ta upp till ett år, och dessutom är det inte säkert att man vill ge sig på denna gamla gubbstrutt.

Jag har varit väldigt tveksam till detta innan, främst för att jag blev avskräckt av att få en "tryckknapp i skallen" men det är kanske inte riktigt så det blir. Nåja innan man blivit kallad till information om detta är det ingen mening att fundera mera över det. 

För övrigt har jag nu varit sjukskriven i drygt 60 dagar och känner väl mig en aning bättre, i alla fall under de dagar som inte har något tuffare schema inbokat. Min sjukskrivning går ut 18/5 och sen har jag semester inplanerat 2 v senare. Mitt mål är kanske att börja jobba lite då, även om det främsta målet är att må bra.

 

Till sist kan jag meddela att våren är på väg und bald kommen die Löwen und die Bären ......cool

Mental träning

17 mar 2014

Har idag lagt upp lite text och länkar angående mental träning och mindfulness. Jag tycker det är viktiga saker att tänka på även om man inte är hörselskadad. Konsten att slappna av och konsten att kunna acceptera situationen för att sen kunna göra en förändring av den.

Sidan uppe

15 mar 2014

Sidan ligger nu uppe och har genomgått stavningskontroll och andra kosmetiska ändringar

Välkommen

13 mar 2014

 

Detta är ett första inlägg i min blogg. Bloggen kommer inte att vara så upplagd så att jag speglar dagliga händelser i livet utan min tanke är att det skall vara där jag kommer lägga in information och tips gällande kommunikation med en hörselskadad.

← Äldre inlägg

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)